Vinterens mote til dame: 5 trender som holder deg varm

To jenter i beige kåpe smiler mot hverandre på gata
Dame i grå, hvit og svart jakke holder en kaffekopp
Trendy med tartan! De skotske rutene pryder alt fra skjørt og bukser til kjoler og jakker denne sesongen.

Skotske ruter, høye boots og varme fargetoner – her er plaggene du bør ha i vintergarderoben i 2024.

Når gradestokken begynner å krype nedover, kommer ofte trangen til å tulle seg inn i store skjerf, deilig strikk og varmende ull for mange av oss. Men er det egentlig mulig å holde seg både god og varm, og samtidig være moteriktig i vinter?

Ja! mener motejournalist, stylist og tidligere moteredaktør Cecilie Mevatne, som har saumfart vinterens motetrender:

– Årets vintergarderobe gir mange muligheter til å kle seg stilfullt i lag-på-lag, som jo er perfekt når man trenger å holde varmen.

I tillegg er det gode muligheter til å bygge seg opp en varm og god basisgarderobe i år, ifølge stylisten.

– En vinterjakke er for eksempel noe man ofte legger litt penger i, og når tidløse farger som beige og sort er i vinden, er denne vinteren en god tid å investere i en tidløs jakke eller kåpe, som du kan bruke igjen år etter år.

Her er fem trender for vinteren 2024:

1. Skotske ruter

Du trenger ikke lenger dra over dammen til Skottland for å finne det tradisjonelle tartan-mønsteret. De skotske rutene var nemlig å se overalt på catwalken i høst, og pryder også nå plagg i butikkene her til lands.

I vinter finner du alt fra kjoler og blazere til dressbukser og skjørt med det gjenkjennbare skotske mønsteret. Tartan-mønster kommer i flere farger, og du kan velge om du vil gå «all in» med en hel dress, eller velge ut ett plagg som kan piffe opp et ellers nøytralt antrekk.

En bonus er at mønsteret ofte er å finne i ullstoff, som varmer godt på de kaldeste dagene, sier Cecilie. Selv vil hun kombinere et tartan-skjørt med tykke strømpebukser og sorte boots til en silkeskjorte med stor bowtie-sløyfe eller en svart og god ullgenser.

– Det er et stilrent antrekk, som gir et litt preppy og samtidig kult uttrykk!

Dame med beige jakke og sort pologenser smiler til kamera
En klassisk kåpe går aldri av moten! I år er det også ekstra trendy å gå for et helt antrekk i samme fargetone – for eksempel beige.
Dame med klassisk, beige kåpe og beige genser ser i kamera

2. Tidløs ullkåpe

– Vil du investere i en ny ullkåpe i år, kan du trygt gå for en i naturtoner, tipser Cecilie.

– Sort er en gjenganger, men i år ser vi også masse jakker og kåper i beige og bruntoner.

Velg gjerne en i ull eller kasjmir for god kvalitet, så holder den lenger.

– Finner du en med et snitt som sitter fint og er komfortabel på, er også sjansen større for at du vil bruke den oftere og i mange år fremover.

En beige kåpe er for eksempel fin å kombinere med jeans og en ullgenser i en fresh farge, eller over en hvit skjorte og et skjørt med tartan-mønster, tipser stylisten.

Du kan også gå for en helbeige look:

– Ton-i-ton er veldig trendy for tiden. En beige ullkåpe stylet med en strikkegenser og et skinnskjørt eller en dressbukse i samme farge er et kult antrekk! Om fargetonene er like, er det fint å mikse materialer, slik som ull og skinn, sier Cecilie.

TIPS!

Om du ikke trenger en ny kåpe er det mange muligheter til å få inn litt beige i vintergarderoben. Hva med en pologenser, et skjerf eller en strikkegenser?

Jente med lange, svarte boots og tartanskjørt står inntil vegg
Vinterens skotrend passer godt til både bukse, skjørt og kjole. Praktisk!
Jente med svarte, knelange støvletter og grå kåpe sitter på stol og smiler til kamera

3. Høye boots

Om du vil være trendy på føttene i vinter, er det enkle, stilrene skinnboots som gjelder!

– Her finnes det masse forskjellige varianter, enten du vil ha et par i sort eller i lysere farger, og med eller uten hæl, sier Cecilie.

Boots passer nærmest til alt, både kåpe, kjole og jeans, og velger du et par med flate, grove såler, er du også klar for snøvær og isete føre.

– Selv liker jeg best boots som stopper litt under kneet, sier Cecilie, og legger til:

– De er fine å bruke til både skjørt og kjole. Med kun strømpebukse er det også ekstra godt med et par sko som dekker anklene og går litt opp på leggen.

TIPS!

Legg en ullsåle i skoen for ekstra varme. En enkel singlet, t-skjorte eller langermet genser i ull eller kasjmir er også perfekt å ha under skjorten eller genseren på de kaldeste dagene. På den måten kan du ha på et ekstra varmelag, uten at det går utover antrekket.

Dame med rød ullgenser sitter i båt og smiler til kamera
Rødt er et sikkert kort i vintergarderoben, enten du går for en helrød look eller et rødt innslag i form av et skjerf, en lue eller ullgenser.
Jente med rød jakke og beige lue står ute i snøvær
Nærbilde av ben i sorte, mønstrede strømpebukser
I vinter kan du holde varmen med å bruke bukse under skjørtet! Eller så kan du kle bena med noen kule, mønstrede strømpebukser.

4. Hot med rødt

Vinterens fargepalett går også over i de varme fargetonene. Aller mest trendy er det å gå for et helrødt antrekk, men om du ikke er så vågal, finnes det mange muligheter, ifølge stylisten:

– Rødt går for eksempel veldig fint sammen med lyse bruntoner. En beige kåpe over en rød strikkekjole er et fint og klassisk antrekk.

– Du kan også tilføre garderoben litt farge med for eksempel en lue, et skjerf, en veske eller et par fine hansker i rødt, sier Cecilie.

Ingen vintergarderobe er heller komplett uten myk og deilig strikk, og i år er en ullgenser i rødt et sikkert kort. I tillegg til å være god og varm, kan strikkegenseren styles med nærmest alt:

– Bruk den til jeans, i kombinasjon med dressbukser eller en blazer for en mer classy look, gjerne da i en høyhalset variant, eller bruk en løsere genser over skjørt eller kjole. Her er mulighetene uendelige, sier stylisten.

5. Bukseskjørt

Ja, du leste riktig! Vi er ikke ferdig med 90-tallsnostalgien og 2000-tallstrendene helt ennå, og denne vinteren gjør nok en kombinasjon comeback. En av vinterens trender er nemlig å bruke bukse under skjørtet!

– Denne trenden kan gjøres på flere måter, både med tanke på lengde og materialer, så lenge buksen og skjørtet matcher, sier Cecilie.

– Et ekstra lag er jo også positivt når man trenger litt ekstra varme.

Om du ikke er helt overbevist, og heller vil beholde strømpebuksa under skjørtet, har stylisten gode nyheter:

– Det finnes masse morsomt på strømpebuksefronten for tiden også, og det er fullt lov å leke seg med ulike farger og mønstre!

– Har du en helsort kjole under en beige kåpe, kan en kul, mønstret strømpebukse virkelig sette prikken over i-en på antrekket!